digiamo logo bile

Social Restart 2023

5. 10. 2023
Obsah ฤlรกnku

Celodennรญ konference Social Restart zamฤ›ล™enรก na marketing sociรกlnรญch sรญtรญ se tento rok konala v รบtulnรฝch prostorรกch praลพskรฉho kina Dlabaฤov. Na pรณdiu se tak bฤ›hem dne vystล™รญdalo hned nฤ›kolik zkuลกenรฝch pล™ednรกลกejรญcรญch, kteล™รญ s รบฤastnรญky sdรญleli svรฉ know-how a mnoho dalลกรญch zajรญmavรฝch vhledลฏ a poznatkลฏ do svฤ›ta propagace na sociรกlnรญch sรญtรญ. Pล™ipravili jsme si pro Vรกs souhrn toho nejdลฏleลพitฤ›jลกรญho. 

social restart 2023

Pล™รญbฤ›h Dolleru & jejich komunity

Program zapoฤal vhledem do vytvรกล™enรญ komunity na sociรกlnรญch sรญtรญch v rรกmci jiลพ dobล™e znรกmรฉho projektu Doller, kterรฝ si zรญskal srdce vลกech, kteล™รญ si oblรญbili motivaฤnรญ (a kreativnรญ) diรกล™e.

Doller zaฤal jako malรฝ projekt na Startovaฤi, ze kterรฉho nรกslednฤ› i pomocรญ komunity na sociรกlnรญch sรญtรญch vytvoล™ili jeden z nejprodรกvanฤ›jลกรญch diรกล™ลฏ na ฤeskรฉm trhu. Zde je pรกr doporuฤenรญ, kterรฉ zakladatel Honza Emler sdรญlel s publikem, a kterรฉ by mohly poslouลพit jako pomocnรฉ รบkony pro zรญskรกnรญ (nejen) kvalitnรญ a aktivnรญ komunity na Facebooku: 

  • Vytvoล™enรญ skupiny โ€“ pokud se jednรก o produkt, o kterรฉm si jeho uลพivatelรฉ mohou sdรญlet informace, je Facebook skupina jedna z moลพnostรญ, jak podpoล™it vznik aktivnรญ komunity. Lidรฉ si pak nรกslednฤ› mohou napล™รญklad porovnรกvat, jak produkt uzpลฏsobili svรฝm potล™ebรกm (v pล™รญpadฤ› denรญku), tรฉmata ale mohou bรฝt tรฉmฤ›ล™ jakรกkoliv โ€“ jakรฉ podcasty ฤi knihy prรกvฤ› ฤtou, tipy na vรฝlety โ€“ aลฅ uลพ jsou jakรกkoliv, spojuje je Vรกลก produkt. 
  • Ptejte se na nรกzory Vaลกich zรกkaznรญkลฏ โ€“ komunikujte s lidmi a berte jejich nรกzor jako cennou zpฤ›tnou vazbu. Zรญskรกte si tak dลฏvฤ›ru a pล™iblรญลพรญte si tak potล™eby Vaลกich klientลฏ.
  • Komunita se Vรกm odvdฤ›ฤรญ โ€“ zรกkaznรญci, kterรฝm naslouchรกte a aktivnฤ› je zapojujete napล™รญklad i do procesu vรฝroby (jakou barvu diรกล™e byste si pล™รกli na pล™รญลกtรญ rok apod.) se Vรกm nรกslednฤ› mohou tito zรกkaznรญci odmฤ›nit โ€“ a to napล™รญklad i v nedรกvnรฉ Covidovรฉ dobฤ›, kterรก byla pro menลกรญ projekty finanฤnฤ› nรกroฤnรก. 

Jak se dฤ›lรก marketing pro generaci Z 

ฤŒรญm dรกl vรญce firem se poslednรญ roky musรญ zamฤ›ล™ovat na to, aby svลฏj produkt zaฤala prezentovat takรฉ mladลกรญ generaci a neztratila tak potenciรกlnรญ klienty. Humorem i cennรฝmi radami mฤ›l pล™ednรกลกku o tomto tรฉmatu nabitou kreativnรญ ล™editel Jiล™รญ Mrakvart.

Zde pรกr poznatkลฏ, kterรฉ jste moลพnรก sami nevฤ›dฤ›li a kterรฉ je dลฏleลพitรฉ brรกt v potaz:

  • Prvnรญ vฤ›c, kterou si musรญme pล™i plรกnovรกnรญ uvฤ›domit je, ลพe hlavnรญ platformou, kde mลฏลพeme generaci Z oslovit, je TikTok (61 %). Na druhรฉm mรญstฤ› je potรฉ Snapchat (58 %) a aลพ na tล™etรญm Instagram (56 %).
    Pro zajรญmavost: Reddit (30 %) je na ฤtvrtรฉm mรญstฤ› a napล™รญklad v ฤŒesku momentรกlnฤ› vyuลพรญvanรฝ BeReal mรก pouze 15 %.
  • Nevyuลพรญvejte pouze jednu sรญลฅ, kde si myslรญte, ลพe zasรกhnete vฤ›tลกinu cรญlovรฉ skupiny โ€“ vyberte si dvฤ› aลพ tล™i platformy, kde budete komunikovat takovรฝm zpลฏsobem, jak je tato generace zvyklรก.
  • Jestli se s touto generacรญ nฤ›co nepojรญ, je to loajalita – 62 % jich zvaลพuje i konkurenci, i kdyลพ majรญ svou oblรญbenou znaฤku. 
  • Pokud je chcete zaujmout, je tล™eba se zaฤรญt zapojovat do reรกlnรฝch problรฉmลฏ, kterรฉ tuto generaci pรกlรญ โ€“ ekologie, lidskรก prรกvaโ€ฆ 
  • Vytvรกล™ejte obsah, kterรฝ je autentickรฝ, ne kterรฝ je perfektnรญ. 

Jak zรญskรกvat zรกkaznรญky dรญky profilovรฉho trychtรฝล™e na Instagramu? 

Karolรญna Kachyลˆovรก nezรญskรกvรก svรฉ zรกkaznรญky prostล™ednictvรญm e-mailingu ฤi jinรฝch mรฉnฤ› efektivnรญch taktik – 100 % svรฝch klientลฏ nachรกzรญ na sociรกlnรญch sรญtรญch. Zajรญmavรฉ poznatky z pล™ednรกลกky o tom, jak se ji to daล™รญ a co uฤรญ svรฉ klienty Vรกm nynรญ pล™edstavรญme. 

Co je to profilovรฝ trychtรฝล™? 

Profilovรฝ trychtรฝล™ vychรกzรญ ze zรกkladลฏ nรกkupnรญho trychtรฝล™e โ€“ znรกzorลˆuje cestu zรกkaznรญka od momentu, kdy se setkรก s naลกรญ znaฤkou aลพ po provedenรญ nรกkupu. 

Pokud se do naลกeho profilovรฉho trychtรฝล™e dostanou potenciรกlnรญ zรกkaznรญci, nastanou dvฤ› situace: 

  • Zรกkaznรญk provede nรกkup hned jakmile se dostane na naลกi strรกnku
  • Stane se sledujรญcรญm naลกeho kvalitnรญho obsahu a k nรกkupu dojde do nฤ›kolika tรฝdnลฏ 

Profilovรฝ trychtรฝล™ na Instagramu

Pro vytvoล™enรญ profilovรฉho trychtรฝล™e na profilu instagramu je รบฤet tล™eba chรกpat jako takovou prodejnรญ landing page. Kaลพdรก takovรก landing page mรก svรฉ dลฏleลพitรฉ prvky, kterรฉ zรกkaznรญka pomalu posunujรญ k zรกsadnรญmu rozhodnutรญ โ€“ nรกkupu. Tyto elementy na instagramovรฉm profilu jsou: profilovรก fotka, nรกzev, bio, odkaz, vรฝbฤ›ry ze stories a potรฉ samotnรฝ feed. 

  • Profilovรก fotka โ€“ doporuฤuje se fotka obliฤeje, pokud moลพno s รบsmฤ›vem s barevnรฝm pozadรญ. Tato kontrastnรญ kombinace zajistรญ, ลพe bude fotka nรกslednฤ› lรฉpe viditelnรก v samotnรฉm feedu potenciรกlnรญch klientลฏ. 
  • Nรกzev profilu โ€“ ten by mฤ›l obsahovat zamฤ›ล™enรญ konkrรฉtnรญho profilu, ne pouze jmรฉno vlastnรญka. 
  • Bio โ€“ mฤ›lo by obsahovat popis (celรฝmi vฤ›tami) toho, co dฤ›lรกme a potรฉ jasnou vรฝzvu k akci (CTA). 
  • Odkaz โ€“ pod biem bychom mฤ›li umรญstit odkaz na naลกi webovou strรกnku ฤi dalลกรญ sociรกlnรญ sรญtฤ›. Pro vรญce odkazลฏ je moลพnรฉ vyuลพรญt rozcestnรญk.
  • Vรฝbฤ›ry ze stories โ€“ ty bychom mฤ›li chรกpat jako zpลฏsob, jak budovat dลฏvฤ›ru ฤi autoritu ke znaฤce. Moลพnรฉ je zde zapojit takรฉ recenze naลกich sluลพeb ฤi produktu.
  • Obsah profilu โ€“ zamฤ›ล™me se na dva รบkoly, kterรฉ bychom mฤ›li splnit โ€“ publikum bychom mฤ›li buฤ vzdฤ›lรกvat nebo bavit. Nesnaลพme se zรกkaznรญka do nรกkupu nutit a tvoล™it prvoplรกnovรฝ propagaฤnรญ obsah. 

Tip: Snaลพme se v publikaci pล™รญspฤ›vkลฏ udrลพovat urฤitรฝ ล™รกd โ€“ napล™รญklad tรฝdennรญ plรกn, kdy v pondฤ›lรญ a stล™edu pล™idรกme nรกvod ฤi tip a v pรกtek stories, kterรฉ sledujรญcรญ pobavรญ.  

Jak vypadรก รบspฤ›ลกnรฝ pล™รญspฤ›vky? 

Elementy รบspฤ›ลกnรฉho Instagramovรฉho pล™รญspฤ›vku si mลฏลพeme rozdฤ›lit do jednotlivรฝch kategoriรญ: 

  1. Hook โ€“ na titulku bychom si mฤ›li dรกt velmi zรกleลพet, 80 % lidรญ ฤte pouze tuto ฤรกst pล™รญspฤ›vku, a tak zde mรกme nejvฤ›tลกรญ ลกanci zaujmout, aby se nรกslednฤ› zรกkaznรญci dostali k dalลกรญmu obsahu pล™รญspฤ›vku. Prvky, kterรฉ mลฏลพeme vyuลพรญt jsou napล™รญklad zapojenรญ ฤรญslovek nebo tzv. cliffhanger.
  2. Hodnota โ€“ jak jsme jiลพ zmรญnili, pล™รญspฤ›vky by mฤ›ly buฤto bavit nebo vzdฤ›lรกvat โ€“ ideรกlnฤ› vลกak obojรญ.
  3. CTA 1 – neboli primรกrnรญ vรฝzva k akci by mฤ›la obsahovat to, co od zรกkaznรญka chcete, aby udฤ›lal (nรกkup produktu, objednรกnรญ sluลพeb apod.).
  4. CTA 2 – sekundรกrnรญ vรฝzvou ลพรกdรกte o zapojenรญ potenciรกlnรญho klienta โ€“ sdรญlejte, lajkujte, uloลพte si ho na pozdฤ›ji apod. Tรญmto CTA mลฏลพeme zvรฝลกit pravdฤ›podobnost, ลพe se pล™รญspฤ›vek dostane k co nejvรญce lidem. 
  5. Hashtagy โ€“ do pล™รญspฤ›vkลฏ bychom mฤ›li takรฉ zapojit hashtagy spojenรฉ s tรฉmatem pล™รญspฤ›vku.

Linkedin v marketingovรฉm mixu 

Kaลพdรฝ pรกtรฝ ฤŒech mรก svลฏj profil na Linkedinu. Celkovฤ› zde mลฏลพeme napoฤรญtat na 875 miliรณnลฏ ฤlenลฏ po celรฉm svฤ›tฤ› a 4 z 5 tฤ›chto zaregistrovanรฝch uลพivatelลฏ je schopno ล™รญdit obchodnรญ rozhodnutรญ ve firmรกch, ve kterรฝch pลฏsobรญ. I tak je ale Linkedin pro mnohรฉ podniky tฤ›ลพkรฝm oล™รญลกkem ฤi ani nepล™emรฝลกlรญ nad jeho vyuลพitรญm. Jeลกtฤ› jste nevyzkouลกeli Linkedin nebo jste doteฤ nemฤ›li รบspฤ›ch? Tล™eba Vรกs tyto informace pล™esvฤ›dฤรญ o opaku. 

Mรก to cenu:

  • Linkedin stรกle roste โ€“ tvorba obsahu vzrostla od roku 2020 o 60 %
  • 40 % B2B marketรฉrลฏ by oznaฤilo Linkedin za nejlepลกรญ platformu pro zรญskรกvรกnรญ kvalitnรญch leadลฏ
  • Generuje 80 % B2B leadลฏ ze vลกech sociรกlnรญch sรญtรญ

Na zรกkladฤ› zaregistrovanรฝch uลพivatelลฏ (v roce 2022) se na Linkedinu nejฤastฤ›ji objevujรญ tato odvฤ›tvรญ: 

  1. Vรฝroba (manufacturing) – 210.000
  2. Hi Tech – 160.000
  3. Corp Services – 120.000
  4. Finance – 110.000
  5. Media – 71.000

Linkedin mรก jako sociรกlnรญ sรญลฅ jednu velkou vรฝhodu:

  1. Lidรฉ komunikujรญ s lidmi 
  2. Lidรฉ se propojujรญ s lidmi 
  3. Lidรฉ nรกslednฤ› dลฏvฤ›ล™ujรญ lidem โ€“ z tohoto dลฏvodu se doporuฤujeme ne aลพ tak soustล™edit na profil samotnรฉ firmy, ale na konkrรฉtnรญho ฤlovฤ›ka (pล™evรกลพnฤ› majitele), kterรฝ je jejรญ souฤรกstรญ โ€“ tedy ambasadora.

Co je to ambasadoring? 

Ambasador by mฤ›l bรฝt nฤ›kdo, kdo mรก s Vaลกรญ firmou vztah a nejlรฉpe je jejรญ souฤรกstรญ. Tento ฤlovฤ›k si nรกslednฤ› zaฤne budovat svou osobnรญ znaฤku ve stรญnu Vaลกรญ firmy a zaฤne navazovat spojenรญ s potenciรกlnรญmi klienty. Tito klienti, kteล™รญ si k nฤ›mu vybudujรญ nรกslednฤ› vztah pak bude โ€žpล™edรกvatโ€œ firmฤ›.

Na zรกvฤ›r

Konference se tento rok zamฤ›ล™ovala jak na oslovenรญ novรฝch generacรญ, tak poukรกzala na novรฉ nรกstroje a platformy, kterรฉ mลฏลพeme pro svou propagaci vyuลพรญt. Do pล™รญลกtรญho roku doufรกme ve stejnฤ› informacemi nabitรฝ a pล™รญjemnฤ› strรกvenรฝ den ve znamenรญ Social Restartu.

Obsah ฤlรกnku

Nevรญte jak na branding a sociรกlnรญ sรญtฤ›?

My ano, tak to nechte na naลกich specialistech.
Chci pomoct se sociรกlnรญmi sรญtฤ›mi

Nรกลก blog

Tipy a novinky z oblasti digitรกlnรญho marketingu
Do blogu

Chtฤ›li byste s nรกmi probrat moลพnosti spoluprรกce?

Rรกdi vรกm poradรญme a navrhneme moลพnou strategii
Spojte se s nรกmi
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram